A „Cukorbetegség - a család problémája is” - Cukorbetegség Világnapja - 2019. november 19.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2019. november 14. napján ünnepli a „Cukorbetegség Világnapját” (CVN). Minden év november 14. napján megünneplésre kerül a „Cukorbetegség Világnapja”, az ünneplés pedig a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség (NCSZ) és a tagegyesületek irányításával zajlik. A „Cukorbetegség Világnapja” a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet (EVSZ) által került meghatározásra 1991-ben válaszként azon növekvő, egészséget fenyegető aggodalmakra, amelyeket a cukorbetegség jelent. A „Cukorbetegség Világnapja” 2007-ben vált az Egyesült Nemzetek Hivatalos Napjává az Egyesült Nemzetek 61/225 Határozatának alkalmazásával. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a nagy jelentőségű problémákra a cukorbetegség tekintetében és támogatott módon megtartsa cukorbetegséget a lakosság figyelmében.

A „Cukorbetegség Világnapja” az egész világon, a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség több, mint 200 tagegyesületében, több, mint 160 országban, többek között Romániában is megünneplésre kerül, ezek mindegyike az Egyesült Nemzetek tagja lévén, más egyesületek, szervezetek, cégek, orvosok és cukorbetegségben szenvedők által, illetve ezek családjai által. A CVN logója a kék kör – a cukorbetegség globális szimbóluma. Az Egészségügyi Világszervezet részvételének célja Cukorbetegség megelőzésében és ellenőrzésében a hatékony intézkedések megtételének serkentése és támogatása a cukorbetegség és szövődményeinek felügyeletében, megelőzésében és ellenőrzésében. A globális stratégia a diétára, fizikai tevékenységre és egészségre vonatkozóan kiegészíti az Egészségügyi Világszervezet munkáját a cukorbetegség területén, az egészséges étkezés és rendszeres fizikai tevékenység előmozdítását szolgáló lakossági megközelítésekre való összpontosítás által, így pedig csökkenti az elhízással és túlsúlyos személyekkel kapcsolatos globális problémát.

A 2017. évben, világszinten, több, mint 425 millió ember (20-79 év) élt cukorbetegséggel, a becslések szerint 2045-ben ez a szám 629 millióra tehető, ezen személyek közül a legtöbben pedig 2 típusú cukorbetegségben szenvednek (352 millió), amely rendszeres fizikai tevékenységgel, egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel és egy egészséges életstílus népszerűsítésével megelőzhető. Ugyanabban az évben (2017) a cukorbetegség és a magas vércukorszint okozta elhalálozások száma 3,7 millió volt, 1,5 millió elhalálozást pedig a cukorbetegség okozott.

A „Cukorbetegség Előfordulási Gyakoriságára, Prediabéteszre, Túlsúlyra, Elhízásra, Dyslipidaemiara, Hyperuricaemiara és Krónikus Vesebetegségre” (PREDATORR) vonatkozó Országos Tanulmány szerint a 2017. évben, Romániában, 14382000 felnőtt lakosságnál 1785300 cukorbetegségi eset kerül bejegyzésre a 20 és 79 év közötti felnőtteknél, a betegség 12,4%-os előfordulási gyakoriságával, A valóságban viszont számos, nem diagnosztizált cukorbetegségi eset létezik.

A Kovászna megyei Diabetológiai rendelő nyilvántartása szerint 2018-ban:

Város

Falu

7496, amiből  65 gyerek

4812

2684

A cukorbetegség világnapja 2018-2019 kampány: „A CSALÁD ÉS A CUKORBETEGSÉG”

A Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség javaslatára, a Cukorbetegség Világnapjára szánt kampány időtartama 24 hónap és célja a lakosság tudatosítása a cukorbetegség család feletti hatására vonatkozóan, illetve a család szerepének előmozdítása a cukorbetegség menedzsmentjében, gondozásában, megelőzésében és az erről való oktatásban.

A 2019. évre az országos kampány jelmondata a „Cukorbetegség- a család problémája is”.

Ennek célja: A cukorbetegséggel diagnosztizált személyek családtagjainak jobb tájékoztatása ezen betegség kezelését illetően. A családoknak kulcsfontosságú szerepük van a 2 típusú cukorbetegség módosítható kockázati tényezőinek kezelésében és támogatni kell oktatás, erőforrások és egy egészséges életstílus alkalmazásához szükséges lehetőségek által.

Romániában, a „Cukorbetegség- a család problémája is” jelmondatú Kampányt módszertani szempontból az Egészségügyi Minisztérium irányítja, az Országos Közegészségügyi Intézet által.

Infografika - Cukorbetegség Világnapja - 2019. november 14.

További információk:
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca 12. szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398