„A mentális egészség prioritás. Óvja mentális egészségét!” Kampány - 2022. Január

A mentális egészség olyan egészségi állapot, amelyben az egyén megvalósítja képességeit, megbirkózik az élet szokásos feszültségeivel, eredményesen tud dolgozni és képes hozzájárulni a közösség fejlődéséhez.

A polgárok számára a mentális egészség olyan erőforrás, amely lehetővé teszi számukra, hogy megvalósítsák szellemi és érzelmi potenciáljukat, megtalálják és betöltsék szerepüket a társadalmi, iskolai és szakmai életben. A társadalmak számára a polgárok jó mentális egészsége hozzájárul a jóléthez, a társadalmi szolidaritáshoz és igazságossághoz. Ellenben a mentális egészség hiánya számos költséggel és veszteséggel jár a polgárok és a szociális rendszerek számára.

Ebben az összefüggésben alapvető fontosságú a mentális egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, beleértve a telepszichiátriát, a korai értékelést, a pszichoszociális kezelést és -támogatást, a szűrést és a meghatározott csoportok támogatását, a hosszú távú intézkedések végrehajtását a gazdasági visszaesés mentális egészségre gyakorolt hatásának enyhítésére és a megbélyegzés kezelésére.

2020-ban Romániában a mentális és magatartási zavarok előfordulási aránya 1200,8% 000 lakos volt, enyhe csökkenést mutatva a 2019. évhez képest, amikor 1211,8% 000 lakos értéket ért el. A mentális betegségek (10 F01-F39 ICD kód) előfordulásának gyakorisága Romániában 2020-ban 1260,25% 000 lakos volt, ami nőtt 2019-hez képest, amikor 1192,53% 000 lakos értéket mutatott.

Az időseknek számos szomatikus és mentális egészségügyi kihívással kell megbirkózniuk, amelyeket fel kell ismerni, a mentális egészség pedig idősebb korban ugyanolyan fontos, mint az élet bármely más pillanatában.

A 60 év felettiek több mint 20%-a szenved mentális vagy neurológiai zavarban, a 60 év feletti személyek fogyatékosságainak 6,6%-a pedig mentális és neurológiai zavaroknak tulajdonítható.
Ebben a korcsoportban a leggyakoribb mentális és neurológiai zavar a demencia és a depresszió, amely a világ idős lakosságának mintegy 5%-át, illetve 7%-át érinti. A szorongásos zavarok az idős lakosság 3,8%-át érintik, a szerhasználati problémák csaknem 1%-át érintik, és az önártalom okozta halálesetek mintegy negyede a 60 éves vagy annál idősebb korosztályhoz tartozik. Az idősek kábítószer-használatával kapcsolatos problémákat gyakran figyelmen kívül hagyják vagy rosszul diagnosztizálják.

A COVID-19 világjárvány nagy hatással volt az idősekre, akiknél nagyobb a kockázata a betegség súlyosabb tüneteinek kialakulásának és magasabb az elhalálozási arány. Ez a megnövekedett kockázat részben az immunrendszer életkorral összefüggő változásainak köszönhető, amelyek megnehezítik a fertőzésekkel szembeni küzdelmet. Ugyanakkor, az időseknek más egészségügyi problémáik is vannak, főleg szívérrendszeri és agyi-érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, amelyek még nehezebbé teszik az új vírus elleni küzdelmet.

A stressz, a gazdasági és szociális nehézségek, a hatóságok által a vírus terjedésének megelőzése és visszaszorítása érdekében elrendelt elszigeteltség befolyásolja a mentális egészséget, súlyosbítva a meglévő olyan neurológiai és mentális zavarokat, mint a depresszió, szorongás, kognitív hanyatlás. Az egyedül élő és korlátozott társadalmi kapcsolatokkal rendelkező idősek személyek a depressziós és szorongásos tünetek kialakulási kockázatának kitett lakossági kategóriát képezik.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatósága január hónapjában megszervezi a Mentális egészség – témájú kampányt.

A kampány célja: az idősek és hozzátartozóik, valamint az egészségügyi szakemberek mentálhigiénés kérdésekkel kapcsolatos tájékozottságának és tudatosságának növelése.

A kampány célcsoportjai: az idősek és hozzátartozóik, valamint az egészségügyi szakemberek.

A kampány jelmondata: „A mentális egészség prioritás. Óvja mentális egészségét!”

A kampány célkitűzései:

  • a lakosság tájékoztatása a mentális zavarok korai azonosításának és beavatkozásának fontosságáról,
  • a mentális zavarok emberek életére gyakorolt hatásának tudatosítása és jobb megértésének elősegítése,
  • az információkhoz való hozzáférés növelése az ellátás javítása és a mentális zavarokkal küzdő emberek megbélyegzésének megszüntetése érdekében.

„A mentális egészség prioritás. Óvja mentális egészségét!” Kampány - 2022 - infografika