“Ments életet: A kezek higiéniája” kampány - 2019. május 5.

A fertőzések kockázatának csökkentésére az egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb intézkedést az alapos kézhigiénia jelenti. A helyes kézmosás nagy jelentőségének hangsúlyozása érdekében a WHO életre hívta a „Nemzetközi kézhigiéniai napot”, amely 2009-től minden év május 5-én kerül megrendezésre.

Az egészségügyi ellátással társuló fertőzések, melyek „noszokomiális” vagy „kórházi” fertőzésekként is ismertek, azokat a fertőzéseket jelentik, amelyek egy betegnél jelennek meg az egészségügyi ellátási folyamat során egy kórházban vagy egészségügyi egységben, fertőzés, mely nem volt jelen vagy nem lappangott a felvétel időpontjában.

Az EETF bármilyen olyan kerettípusban érintheti a betegeket, ahol ezek ellátásban részesülnek és elbocsátás után is jelentkezhetnek. Sőt, ezek az EETF-ek magukban foglalják a foglalkoztatási fertőzéseket az orvosi-egészégügyi személyzet körében. Az EETF a leggyakoribb ellenhatás az orvosi szolgáltatások nyújtásának ideje alatt és a jelen pillanatig egyetlen orvosi intézmény vagy ország nem jelentheti ki, hogy megoldotta ezt a problémát.

A Fertőzések Megelőzési és Ellenőrzési Programjai

Mindegyik egészségügyi egységben alkalmazásra került egy fertőzés-megelőzési és ellenőrzési program (FME), amely szükségletek függvényében változik. Számos megelőzési és ellenőrzési intézkedés egyszerű és olcsó, viszont felelősséget és a beidegződött magatartások változását követeli meg az egészségügyi személyzet rutinjában – a kezek higiéniájának fokozása, a szabványos elővigyázatossági intézkedések betartása, stb.

Infografika - “Ments életet: A kezek higiéniája” kampány