“A reprodukciós egészség – ön dönti el, hogy mi jobb önnek!” Kampány - 2021. február

A februári hónapban, az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségértékelési és -népszerűsítési Program által, támogatja és megszervezi “A reprodukciós egészség – ön dönti el, hogy mi jobb önnek!” kampányt, kampány, ami felhívja a közfigyelmet a kamaszlányok és terhes nők szaporodási egészségének kérdéskörére és melynek célkitűzése ezek tájékoztatási szintjének növelése a következőket illetően: fogamzásgátlás, a családtervezés fontossága, a terhesség alatti egészség, az abortuszok és ezek szövődményei, a nemi úton terjedő betegségek, az anyák elhalálozása.

A reprodukciós egészség, amely jó fizikai, szellemi és társadalmi jólétként kerül meghatározásra, és nem csak a betegség vagy a fogyatékosság hiányaként, a reprodukciós rendszer és funkciók minden vonatkozásában arra vonatkozik, hogy az emberek kielégítő és biztonságos szexuális életet tudnak élni képesek szaporodni és szabadon dönthetnek nemi életükről.

A 2009-2018 közötti időszakban Románia az első helyet foglalja el az Európai Unióban a kamaszlányoknál jegyzett szülések százalékos arányát tekintve. Miközben gyermekkorból felnőttkorba kerülnek, a kamaszfiúk és kamaszlányok számos testi, érzelmi és társadalmi változásokon mennek keresztül, legtöbbször nem lévén felkészülve ezen változásokra. A korai terhességek a kamaszlányok körében jelentős egészségügyi következményekkel járnak a kamaszkorú anyák és gyermekeik számára. A 10 és 19 év közötti kamaszkorú anyák terhessége és szüléskori szövődményei az eklampszia, gyermekágyi endometriózis, szisztémás fertőzések nagyobb kockázatához és a kamaszkorú lányok körében bekövetkező elhalálozás fő okához, illetve koraszüléshez és csecsemőhalandósághoz vezetnek.

A 2009-2018 közötti időszakban Románia az első helyet foglalja el az Európai Unióban a kamaszlányoknál jegyzett szülések százalékos arányát tekintve.

Romániában, a 2018. évben:

  • az EU-ban, a 10-14 éves lányoknál jegyzett szülések 42%-a Romániában volt.
  • Európában, a 10-14 éves kamaszlányoknál bekövetkezett minden 2 élve született közül 1 Romániában található.
  • Európában, a 15-19 éves kamaszlányoknál bekövetkezett minden 5 élve született közül 1 Romániában található.

Úgy tűnik, hogy az idősebb, túlsúlyos és már korábban létező betegségekkel, mint például magas-vérnyomással vagy cukorbetegséggel rendelkező terhes nők esetében a COVID-19 súlyos formájának bekövetkezése magasabb kockázattal bír. Következésképpen fontos, hogy óvintézkedéseket tegyenek a COVID-19 elleni védelem érdekében és jelezzék a lehetséges tüneteket (beleértve láz, köhögés vagy légzési nehézségek) az orvosi ellátások szolgáltatója felé.

“A reprodukciós egészség – ön dönti el, hogy mi jobb önnek!” kampány - 2021. február