Comunicat de presă - 5 aprilie 2011

DSP Covasna recomandă în continuare imunizarea cu vaccinul gripal sezonal, fiind singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii. Putem asigura vaccin cu prioritate pentru personalul sanitar expus, gravidele în trimestrul II şi III de sarcină, personalul din instituţii şi unităţi cu caracter închis (centrele de plasament, cămine de bătrâni etc) precum şi grupe populaţionale considerate la risc pentru dezvoltarea formelor grave de gripă şi alte complicaţii. (persoane cu afectiuni medicale cronice pulmonare,cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurolgice, diabet, astm, HIV) Vaccinul gripal trivalent purificat şi inactivat va începe să vă protejeze pe dumneavoastră împotriva a celor trei tulpini virale conţinute în vaccin după 2-3 săptămâni de la vaccinare.

Vaccinul nu vă va proteja împotriva răceliilor comune, chiar dacă unele simptome sunt asemănătoare cu cele ale gripei.
Vaccinarea împotriva gripei se efectuează în cabinetul medicului de familie, care are obligația să efectueze vaccinarea, indiferent de statutul de asigurat/neasigurat a celui care solicită vaccinarea, în limita disponibilităţii vaccinului gratuit.

Date privind rezultatele la vaccinarea AG la nivelul judeţului Covasna:
Conform Metodologiei de supraveghere a gripei, vireozelor respiratorii pentru sezonul 2010-2011 au fost vaccinaţi AG 11286 persoane în judeţul Covasna, din cele 13.200 de doze de vaccin antigripal repartizate gratuit de Ministerul Sănătăţii. Vaccinarea se execută cu prioritate prin cabinetele medicilor de familie. Vaccinul precum și manopera de vaccinare efectuată de medicul de familie sau medicul vaccinator din punctele de vaccinare este GRATUITĂ (consult medical, administrarea vaccinului si supravegherea post vaccinare).

Date privind evoluţia virozelor respiratorii şi a pneumoniilor în săptămâna 28. martie-03.aprilie.2011: Din prelucrarea datelor primite de la medicii de familie si de la unităţile sanitare publice şi private din judeţ (procent de raportare peste 97.02 %) rezultă că în această săptămâna am avut o scădere a cazurilor de viroze respiratorii faţă de săptămâna precedentă cu 30.85 %. Cazurile sunt forme uşoare şi medii numai un procent de 2.88 % a necesitat internarea in spital. În urma analizei datelor rezultă că 32.73% dintre bolnavi provine din grupa de vârstă 5-19 ani, faţă de 34.25 % înregistrat în săptămâna precedentă. Datele au fost prelucrate în urma unui procent de raportare de 97.02 %, faţă de minimul cerut de 80 % de Ministerul Sănătăţii.

In săptămâna aceasta s-au confirmat două cazuri de gripă, de tulpini diferite, evoluţia lor este favorabilă. În urma analizei evoluţiei virozelor respiratorii şi a prezenţei virusului gripal în judeţul nostru am constatat o scadere de 43.33 % a cazurilor faţă de nivelul aşteptat.

Date privind vaccinarea înpotriva virusului HPV:

Până în data de 01.04.2011 au fost vaccinate 1027 persoane de sex feminin cuprinse între 12- 44 ani. Din acest esantion a fost vaccinate cu doua doze 954 persoane de sex feminin, iar 797 persoane au 3 doze efectuate, deci vaccinare completă.

Optiunea Dvs pentru vaccinare trebuie făcută cât mai urgent pentru respectarea schemei de vaccinări optime. Din cauza expirării termenului de valabilitate a vaccinului (august 2011), DSP nu poate asigura doza a 3-a pentru cei care se prezintă după 1 aprilie 2011 pentru efectuarea vaccinării gratuite, astfel noi asigurăm gratuit numai primele 2 doze, iar doza a 3-a trebuie cumpărată din farmacii.
 

DSP Covasna