Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei Pulmonare - 24 martie 2014

tbday24 martie, este Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei Pulmonare - “24 martie este ziua în care, în 1882, medicul Robert Koch a descoperit bacilul care-i poartă numele - un prim pas în diagnosticarea şi vindecarea TBC. Boala poate fi controlată prin eforturile conjugate ale sistemului medical, pacienţilor, autorităţilor şi comunităţilor. În acest sens, pe lângă asistenţă medicală, sunt necesare măsuri de informare a populaţiei şi de creştere a nivelului de trai!” Potrivit specialiştilor, tuberculoza, afecţiune cu o rată de mortalitate înaltă şi costuri socio-economice ridicate şi care îmbolnăveşte şi ucide anual milioane de oameni, reprezintă o problemă epidemiologică globală, una dintre preocupările principale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În perioada 24 martie- 10 aprilie 2014, se va desfăşura campania cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an 9 milioane de oameni se imbolnăvesc de tuberculoză. Un număr de 1,3 milioane decedează din cauza tuberculozei. Un număr de 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare.

Peste 95% din cazuri au apãrut în þãrile cu venituri mici și medii. Tuberculoza se regăsește printre primele 3 cazuri de deces la femeile cu vârste între 15 si 44 de ani.

În anul 2012, aproximativ 530 000 copii au fost diagnosticaþi cu TB, iar 74 000 copii au murit avand drept cauză tuberculoza.

Deși numărul anual de cazuri de boală scade cu valori mici, existã un semnal cã obiectivele stabilite de cãtre Organizaþia Mondială a Sănătății de a reduce numărul de cazuri de boală vor fi atinse și după anul 2015.

Conform datelor WHO/Europa, HFA Database din iulie 2012, România ocupă locul 5 în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Euroeană..

România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual. 

Mesajul Campaniei din acest an este: ATINGE ŢINTA DE 3 MILIOANE. GĂSEŞTE.  TRATEAZĂ.  VINDECĂ TUBERCULOZA.

Campania de luptă împotriva Tuberculozei din 2014 urmăreşte toate obiectivele inscrise in Planul Global Stop TB 2011- 2015 şi va permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.

“TBC este privită adesea ca o boală «a mizeriei» şi de aceea mulţi pacienţi nu vor s-o recunoască, de teama că vor fi marginalizaţi sau că-şi vor pierde serviciul. Renunţând la asistenţă medicală, ei devin adevărate bombe biologice pentru comunitate. Foarte expuşi la infectare sunt copiii, bătrânii, bolnavii cronici, consumatorii de alcool sau tutun, gravidele, categoriile defavorizate - romi, deţinuţi, şomeri, persoane fără adăpost - şi chiar personalul medical”.

În Judeţul Covasna conform Compartimentului de Statistică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna în anul 2013 au fost înregistraţi 57 cazuri noi, în total fiind 66 cazuri de TBC în evidenţă.

Tuberculoza (TBC) este o boală gravă, cauzată de bacilul tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch). Ea se localizează în oricare din părţile corpului, dar cea mai frecventă localizare este la nivelul plămânului. Tuberculoza se poate transmite de la o persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară la alte persoane sănătoase, pe calea aerului. Astfel, dacă un bolnav de TBC tuşeşte, strănută, strigă, vorbeşte tare, împrăştie în aerul din jurul său milioane de bacili pe care persoanele din jur îi inhalează; bacilii ajung în plămâni, unde vor putea produce boala. Nu toate infecţiile produc şi boala.

Dacă însă puterea de apărare a organismului împotriva infecţiilor este scăzută, atunci bacilii vor sparge "zidul", se vor înmulţi şi vor produce leziuni ale plămânilor şi boala numită tuberculoză.

Acesta se întâmplă dacă:

  • stăm în spaţii închise, aglomerate, neaerisite;
  • nu ne hrănim corespunzător;
  • muncim excesiv;
  • nu ne odihnim suficient;
  • suferim de boli cronice, cum ar fi: diabetul zaharat, cancer, leucemie;
  • suntem infectaţi cu virusul HIV/SIDA sau alte virusuri.

Tratamentul tuberculozei este gratuit! Tuberculoza este o boală VINDECABILĂ dacă tratamentul este făcut CORECT!!!

Dacă suspectăm prezenţa tuberculozei, adică prezentăm una sau mai multe din manifestările tuberculozei, trebuie să ne prezentăm la:

  • medicul de familie;
  • dispensarul teritorial de pneumoftiziologie (TBC).

Vaccinarea BCG - Profilaxia primară a tuberculozei (TBC). Vaccinul BCG se administrează în doză unică, intradermic, în regiunea deltoidiană, nou născuţilor cu greutatea la naştere mai mare de 2500 grame, între vârsta de 2-7 zile şi 2 luni. Revaccinările copiilor mai mari sau ale adulţilor nu aduc un plus de protecţie.

  IMPORTANT

  • CHIAR DACĂ AM FOST VACCINAŢI, NU SUNTEM PROTEJAŢI  100% ÎMPOTRIVA TUBECULOZEI!
  • UN TEST NEGATIV  (IDR-INTRADERMOREACŢIA LA   (TUBERCULINĂ)  NU EXCLUDE TUBERCULOZA!
Mai multe informaţii:
Direcţia de Sănătate Publică
520023 Sf. Gheorghe
Str. Gödri Ferenc nr.12
Compartimentul Promovarea Sănătăţii
Tel . 0267 351398