Ziua Mondială Anti SIDA - 1 Decembrie

Toţi românii ştiu (sau ar trebui să ştie) ca 1 decembrie e Ziua Naţională a României. Dar câţi ştiu că 1 decembrie este şi Ziua Mondială Anti SIDA? În fiecare an, ziua de 1 decembrie este dedicată (pe plan mondial) conştientizării pandemiei SIDA, cauzată de infecţia cu HIV. SIDA a omorât deja mai mult de 25 de milioane de oameni, iar în acest moment se estimează ca 38.6 milioane de oameni sunt infectaţi cu HIV, fiind una dintre cele mai distructive pandemii din istorie.

Conceptul de Ziua Mondială Anti SIDA datează din 1988, de la summitul World Summit of Ministers of Health on Programmes for AIDS Prevention. De atunci a fost adoptat de guverne şi organizaţii internaţionale.

Ce este HIV?

HIV este un virus. Virusurile infectează celulele vii ale organismului şi se replică (fac noi copii virale) în aceste celule. Virusurile afectează şi celulele umane, ceea ce face ca persoanele infectate să se îmbolnavească.

Oamenii se pot infecta cu HIV de la alţi oameni care deja au virusul, iar dupa ce se infectează pot la rândul lor să infecteze alţi oameni. Aşa se răspândeşte HIV.

HIV este prescurtarea de la Human Immunodeficiency Virus (Virusul Imunodeficienţei Umane). Cei care sunt diagnosticaţi ca fiind infectaţi cu HIV sunt numiţi HIV+ sau HIV pozitivi.

Acţiunile desfăşurate în această zi au rolul de a comemora victimele SIDA şi de a atrage atenţia asupra acestei boli. Fundiţa roşie e simbolul speranţei, al solidarităţii, e omagiul adus tuturor celor care au fost atinşi de HIV/SIDA. Informându-te şi purtând fundiţa roşie te alături celor care speră că într-o zi fundiţa roşie îşi va pierde semnificaţia.

În întreaga lume trăiesc momentan 33,2 milioane de persoane infectate, iar anul trecut 2,5 milioane de oameni au murit de SIDA.

HIV nu are preferinţe. Nu e interesat de vârstă, sex, religie sau mai ales de câte contacte sexuale ai avut. Poate fi primul tău contact sexual sau… ultimul.

Singura metodă ce îţi oferă protecţie este prezervativul. Foloseşte-l corect la fiecare contact sexual dacă vrei să ai o viaţă sexuală activă şi mai ales sănătoasă.

SIDA nu se vindecă. Nu există vaccin, iar tratamentul nu asigură decât creşterea calităţii vieţii şi prelungirea anilor de supravieţuire. În spatele fiecărui caz diagnosticat există 15 nediagnosticate şi fiecare poate transmite virusul.

Direcţia de Sănătate Publică
520023 Sf. Gheorghe
Str. Godri Ferenc nr.12
Compartimentul Promovarea Sănătăţii
Tel . 0267 351398