Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 28 ianuarie 2018 – 3 februarie 2018

hpv_test

Intre 28 ianuarie 2018 – 3 februarie 2018, in tarile UE se deruleaza Saptamana de prevenire a cancerului de col uterin. Initiativa aparține Asociatiei Europene contra Cancerului de Col Uterin (ECCA) si are ca scop preventia acestei boli. Potrivit ECCA, este necesar ca femeile din Europa sa invete ce trebuie sa faca pentru a evita aceasta boala. Deoarece, in mod paradoxal, cancerul de col uterin chiar poate fi tinut sub control. Cancerul de col uterin este unic, deoarece se cunoaşte tot ceea trebuie făcut pentru a preveni aproape fiecare caz: testările eficiente şi programele de vaccinare ar putea să elimine cancerul de col uterin.

Cancerul de col uterin este unic, deoarece se cunoaşte tot ceea trebuie făcut pentru a preveni aproape fiecare caz: testările eficiente şi programele de vaccinare ar putea să elimine cancerul de col uterin.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul este determinat de apariţia şi înmulţirea unor celule anormale la nivelul colului uterin, celule care şi-au modificat structura şi funcţiile. Cu cât aceste celule sunt mai diferite decât cele normale, cu atât există mai mult posibilitatea de dezvoltare, în viitor, a cancerului de col uterin. În majoritatea cazurilor acest lucru durează mai mulţi ani, dar uneori se poate întâmpla şi în decurs de un an. Aceste modificări pot fi detectate prin teste de laborator Babeş-Papanicolau, înă din stadii iniţiale. Aceste teste pot stabili dacă există sau nu posibilitatea de apariie a cancerului.

Situaţia cancerului de col uterin în județul Covasna

Nr.crt. Anul Cazuri noi luate în evidență Bolnavi rămași în evidență
1. 2013 40 431
2. 2014 29 441
3. 2015 27 457
4. 2016 32 475
5. 2017 22 484

Infecţia cu HPV – Virusul Papilloma Uman

HPV este un virus care se transmite uşor şi determină infecţii foarte frecvente. Infecţia cu HPV se produce de obicei prin contact sexual, dar uneori chiar contactul cutanat direct cu zona genitală poate fi suficient pentru transmiterea acestuia. Deşi prezervativul este eficient în cazul multor boli cu transmitere sexuală si reduce riscul infectării cu HPV, nu asigură protecţie totală.

Infecţia cu HPV oncogen este cauza cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este o problemă majoră de sănătate pentru femei. Este o afecţiune canceroasă care poate fi determinată de infecţia cu HPV. Infecţiile cu tulpini oncogene de HPV nu evoluează întotdeauna spre cancer; multe dintre infecţii sunt eliminate în mod natural de sistemul imunitar, în cateva luni de la infectare. Există unii factori favorizanţi recunoscuţi că pot creşte riscul de evoluţie a unei infecţii cu HPV către cancer, cum ar fi utilizarea pe termen lung a anticoncepţionalelor orale, fumatul sau deteriorarea sistemului imunitar. Cancerul de col uterin poate apărea dacă infecţia cu HPV oncogen nu este eliminată de către organism şi devine persistentă.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Prevenire

a) Screening

Examenul citologic al colului uterin (grin testare de laborator Babes Papanicolau) permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase care au potentialul de a evolua spre cancer. Riscul aparitiei cancerului de col scade atunci cand femeile sunt examinate periodic, in cadrul programelor de depistare precoce. Cu toate acestea, depistarea precoce nu poate preveni infectia cu HPV si nici nu poate identifica toate leziunile. Prevenirea cancerului de col uterin se poate face prin vaccinare, aceasta find principala masura prin care prevenim infectia, asigurand un grad mare de protectie.

b) Vaccinare

Multe state au dezvoltat programe nationale de vaccinare anti-HPV. Comitetul Consultativ Pentru Vaccinare din Statele Unite a evaluat impactul vaccinarii si a recomandat vaccinarea adolescentelor ca obiectiv primar. In acest moment, multe tari din lume, majoritatea din Uniunea Europeana, au implementat Strategii Nationale de vaccinare impotriva infectiei cu HPV si numarul for este in continua crestere.

Beneficii si riscuri ale vaccinarii anti-HPV

Vaccinurile HPV nu contin material infectios, prin urmare ele nu pot produce infectia si nici nu pot duce la aparitia ulterioara a cancerului de col uterin. De asemenea, este important de subliniat ca nu determine inceperea precoce a vietii sexuale si nu produc sterilitate. Eficienta vaccinului este foarte bună până in prezent, nu s-a inregistrat necesitatea administrarii unei noua doze. Studiile actuale dovedesc o durata a protectiei de peste 7 ani. Este foarte probabil ca imunitatea sa fie indelungata, ipoteza sustinuta pe baza unor studii.

Contraindicatii si precautii

Inainte de administrarea oricarui medicament, inclusiv a unui vaccin, este indicate consultarea medicului. Contraindicatiile absolute ale vaccinurilor HPV se refera doar la hipersensibilitatea dovedita de una dintre componentefe vaccinate, precumsi la boli le febrile grave. De asemenea, nu există suficiente studii clinice care sa recomande administrarea in perioada de sarcina si alaptare sau la persoane cu imunodeficient.

 
Mai multe informaţii:
Direcţia de Sănătate Publică Covasna

Biroul Promovarea Sănătăţii
520023 Sf. Gheorghe str. Gödri Ferenc nr.12
Tel . 0267 351398
E-mail: dsp@dspcovasna.ro