Recomandări pentru perioada cu temperaturi extreme de scăzute

temperatura

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig,  să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate -căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată  expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic).

Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor - evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Prin structurile subordonate Ministerului Sănătăţii şi cele ale Ministerului Administraţiei şi Internelor se vor asigura măsuri de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fără adăpost.
Sursa: ms.ro

Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase)

  • Hipotermia apare cand corpul uman se răceste şi pierde căldura într-o mai mare măsură faţă de capacitatea lui de a o sintetiza.
  • Temperatura normală, luată intrarectal este între 36.4C (grade Celsius) şi 37C.
  • Hipotermia poate apărea şi în spaţiile de locuit, în special în cazul copiilor, adulţilor bolnavi sau vârstnici care nu sunt îmbrăcaţi corespunzător.
  • Hipotermia este o urgenţă medicală si poate duce rapid la pierderea cunoştienţei şi deces, dacă pierderea de căldura continuă. Este foarte important cunoaşterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica imediat tratamentul. În cazul în care frisoanele devin violente sau dacă este incapabil să răspundă la întrebări, trebuie suspectată hipotermia şi începută încălzirea cât mai rapid posibil.

Tratament

  • Tratamentul medical al hipotermiei depinde de severitatea hipotermiei.
  • Tratamentul hipotermiei uşoare include scoaterea din mediul care a determinat-o, folosind paturi calde, încălzitoare şi sticle cu apă fierbinte.
  • Hipotermia moderată sau severă este tratată, de preferat, intraspitalicesc de către medici specialişti. Se administrează fluide calde intravenos, oxigen cald şi alte tratamente pentru a ridica temperatura corporală.
Mai multe informaţii:
Direcţia de Sănătate Publică Covasna
520023 Sf. Gheorghe
Str. Gödri Ferenc nr. 12
Compartimentul Promovarea Sănătăţii
Tel . 0267 351398