Comunicat de presă - 15 noiembrie 2011

Date privind evoluţia virozelor respiratorii şi a pneumoniilor în săptămâna 07 noiembrie - 13 noiembrie 2011:

Din prelucrarea datelor  primite de la medicii de familie si din unităţile sanitare publice şi private  (procent de raportare peste 97.16%) rezultă că în această săptămâna am observant că avem o stagnare  a cazurilor de viroze respiratorii faţă de aceeaşi săptămâna a anului precedent. ( 1556 cazuri noi în 2010 şi 1583 cazuri noi în 2011). Faţă de săptămâna trecută avem tot o tendinţă de  creştere a cazurilor cu  8,85%.

Cazurile sunt forme uşoare şi medii numai un procent de 1,83 % a necesitat internarea in spital.

Fata de media aritmetică a ultimilor 10 ani se constată o creştere  de 9,73% ,  iar faţă de maxima cazurilor din ultimii zece ani (2427 cazuri noi în 2009) au fost confirmate mai puţine cazuri noi de îmbolnăviri cu 34,78 %.

Nu au fost raportate cazuri multiple sau focare in unităţi şcolare şi nici număr mare de absenteism.  În urma analizei datelor rezultă că 31,01 % dintre bolnavi provine din grupa de vârstă 5-19 ani.

Datele au fost prelucrate în urma unui procent de raportare de 97,16%, faţă de minimul cerut de 80% de Ministerul Sănătăţii.

Am consemnat o perioadă fără lipsă de activitate gripală, adică morbiditatea cazurilor înregistrate se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei virusurilor gripale  (cazuri confirmate cu laboratorul -  Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Gripă Bucureşti).

CAMPANIA DE  VACCINARE ANTIGRIPALĂ 2011-2012

Campania de vaccinare antigripală în judeţul nostru s-a început oficial la data de 07 noiembrie 2011, conform instrucţiunilor MS-CPCBT serviciul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile centralizează realizările campaniei săptămânal şi trimite către Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj şi respectiv Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti, (prima raportare la data de 15 noiembrie 2011)

Judeţului Covasna au fost distribuite un număr de 6400 de doze de vaccin gripal trivalent produs de Institutul Cantacuzino Bucureşti.  Având  în vedere indicaţiile Programului Naţional aceste doze au fost împărţite  populaţiei din grupele la risc crescut de a contacta sau a transmite gripa. Până la această dată au fost vaccinate un număr de 2182 persoane în cabinetele medicale familiale şi unităţi sanitare din judeţ.

La începutul lunii octombrie s-a făcut catagrafierea persoanelor eligibile la vaccinarea antigripală, până la această dată am primit în jur de 50% din dozele necesare pentru judeţul Covasna.