A Szív Napja - 2014. május 4.

sziv

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját.

A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal. A Szívünk Napján az életmódváltást szeretnénk népszerűsíteni - több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást - hitelesen, megalapozottan, közérthetően.

Egy egészséges szív elengedhetetlen a teljes élethez függetlenül nemtől vagy életkortól. A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak kontrollálása - helyes táplálkozással, fizikai aktivitással, és a dohányzás mellőzésével - megakadályozhatja a szívinfarktus és a stroke kialakulását és segíthet megőrizni a szív fiatalságát.

A mozgás és szíve egészsége
A mozgáshiány jelentősen hozzájárul a szív öregedéséhez, csakúgy, mint az elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz. A szív egy olyan izom, amely igényli a rendszeres edzést, hogy minden egyes dobbanásával hatékonyan tudja pumpálni a vért.

A rendszeres testmozgás és annak hatásai:

  • segít lelassítani a szív és az agy artériáinak szűkülését,
  • ösztönzi a test fölösleges, felhalmozott zsírtartalékainak felhasználását, így elengedhetetlen a testsúlycsökkentésben,
  • javítja a koleszterinszintet azzal, hogy növeli a vérben a jó koleszterin (HDL) mennyiségét,
  • fenntartja a normális vércukorszintet, javítja a cukorbetegséget (diabétesz),
  • csökkenti a magas vérnyomást,
  • segít leszokni a dohányzásról

Kezdje a testmozgást lassan, majd ahogy szíve erősödik, növelje az időtartamot, intenzitást, és a gyakorlatok gyakoriságát. Felnőtteknek 30, gyermekeknek 60 perc mozgás csökkenti a rizikófaktorokat. Habár a legtöbb ember számára teljesen biztonságos a fizikai mozgás, néha nem árt az orvos tanácsát kérni előtte.

Egészséges étrend
Ahhoz, hogy egész életen át fiatal maradjon szívünk, a bevitt és az elégetett kalóriák egyensúlyára kell törekedni. Testmozgást és kiegyensúlyozott étrendet ajánlunk, mely elegendő gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű termékeket, sovány húst, halat, hüvelyes növényeket tartalmaz, csakúgy, mint alacsony zsírtartalmú, illetve zsírmentes élelmiszereket, telítetlen margarinokat, olajokat, mint a napraforgó, kukorica, repce vagy olíva.

Mondjon nemet a dohányzásnak
A dohányzás, vagy a dohány egyéb használata szintén fontos rizikófaktor, amit meg kell változtatni ahhoz, hogy szívünk fiatal maradhasson. A dohányzás abbahagyása csökkenti a vér koleszterinszintjét, a véralvadást, így az artériák hirtelen elzáródását (infarktus). Ha nem dohányzunk, akkor jó példát mutatunk, így üzenetünk a dohányzás veszélyeivel kapcsolatban a gyerekek számára tiszta és következetes.

(Forrás: szivunknapja.hu)

További információk:
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023, Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca, 12 szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398