Sajtóközlemény - 2012. február 28.

A felsőlégúti megbetegedések elemzése a 2012. február 20. és 2012. február  26.  közötti időszakban:

A rendelkezésünkre álló adatok feldolgozása  során, ami az egészségügyi egységek jelentései alapján készülnek (99,50%-os jelentési arány),  az esetek számának 17,21%-os csökkenését  észlelhetjük   az előző év hasonló periódusához  viszonyítva, ami azt jelenti, hogy 2011-ben 2787 esetet regisztráltunk, míg ezen a héten 3366 esetet.  Megjegyezzük, hogy  az esetek mérsékelt lefolyásúak, a megbetegedettek mindössze 2,14%-a  igényelt kórházi ellátást.

Az előző héthez viszonyítva a megbetegedések számának csökkenését észleltjük: 8,98%.

Mindezek ellenére az  utolsó tíz év maximumát ebben az évben regisztrálhattuk.

A grippés megbetegedések megfigyelésére vonatkozó metodológia szerint, az influenzaszerű megbetegedések száma, csak 12,78 %-kal lépte át a járványküszöböt  -  ami a múlt héthez viszonyítva kb. 300 orvosilag igazolt esettel kevesebb megbetegedést jelent (ennek az emelkedésnek 20% fölött kell lennie, hogy növekvő influenza aktivitásról beszéljünk).

Az adatok feldolgozása azt mutatja, hogy a megbetegedettek számának kb. 50 %-a  az 5-19 év közötti korosztály teszi ki.

Az elmúlt héten két influenza-gyanús betegtől küldtünk vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra az Országos Referencia Laboratórium Légúti Vírus Osztályára.  Egy esetben A típusú influenza vírust izoláltak, míg a második esetnél nem igazolódott a grippé gyanúja sem az A törzsre sem a B törzsre.

A változó időjárás miatt elképzelhető a felsőlégúti megbetegedések számának növekedése az elkövetkező időszakban is.