Sajtóközlemény - 2012. február 14.

A felsőlégúti megbetegedések elemzése a 2012. február 6. és 2012. február 12. közötti időszakban:

A rendelkezésünkre álló adatok feldolgozása  során, ami az egészségügyi egységek jelentései alapján készülnek (99%-os jelentési arány),  az esetek számának  43,06%-os növekedését  észlelhetjük   az előző év hasonló periódusához viszonyítva, ami azt jelenti, hogy 2011-ben 1654 esetet regisztráltunk, míg ezen a héten 2903 esetet.  Megjegyezzük, hogy  az esetek könnyű lefolyásúak, a megbetegedettek mindössze 1,55%-a  igényelt kórházi ellátást.

Az előző héthez viszonyítva a megbetegedések számának növekedését   észleltjük: 23,98%.

Az utolsó tíz év átlagához viszonyítva 47,47%-os növekedését észlelhetünk, viszont az utolsó tíz év maximumát ebben az évben regisztrálhattuk.

Ezen a héten az iskolákban is megnövekedett a megbetegedések száma. Ilyen fertőző gócot találtunk a Székely Mikó Kollégiumban, ahol a hiányzások elemzése alapján megállapítottuk, hogy a nagy csoportokban hiányzó osztályokat el kell különíteni a betegség terjedésének megfékezése érdekében. Miután felülvizsgáltuk a jelenlevő gyerekek egészségi állapotát, a Megyei Tanfelügyelőséggel közösen 2012. február 10.-12. között felfüggesztettük a tanítást két osztályban. A február 13.-i jelenlét alapján elmondhatjuk, hogy az események kedvezően alakultak, jelentős mértékben csökkent a megbetegedések  száma.

Az adatok feldolgozása azt mutatja, hogy a megbetegedettek számának 47%-a  az 5-19 év közötti korosztály teszi ki.

A változó időjárás miatt elképzelhető a felsőlégúti megbetegedések számának növekedése az elkövetkező időszakban is.