Sajtóközlemény - 2011. november 29.

A felsőlégúti megbetegedések elemzése a 2011. november 21. és 2011. november  27. közötti időszakban:

A rendelkezésünkre álló adatok feldolgozása során, ami az egészségügyi egységek jelentései alapján készülnek,  az esetek számának 0,79% -os csökkenését észlelhetjük   az előző év hasonló periódusához  viszonyítva, ami azt jelenti, hogy 2010.-ben 1901 esetet regisztráltunk, míg ezen a héten 1886 esetet.  Megjegyezzük, hogy  az esetek könnyű lefolyásúak, a megbetegedettek mindössze 1,3%-a  igényelt kórházi ellátást.

Az előző héthez viszonyítva a megbetegedések számának   enyhe csökkenését   észleltjük  - 1% - ami a normál keretek közé sorolható.

Az utolsó tíz év átlgához viszonyítva egy 25,35 %-os emelkedést észlelhetünk , viszont az utolsó tíz év maximumát (2009)  nézve  az esetek számának csökkenése észlelhető - mintegy 15,70% (természetesen ugyanazon időintervallumokról beszélünk minden évben).

Nem kaptunk bejelentést fertőzéses gócokról közösségekben (iskolák, közintézmények stb), de az adatok feldolgozása azt mutatja, hogy a megbetegedettek számának 32,07%-a  az 5-19 év közötti korosztály teszi ki.

Grippés megbetegedést ebben a periódusban nem diagnosztizáltak, az Egészségügyi Minisztérium által megadott metodológia szerint.

A változó időjárás miatt elképzelhető a felsőlégúti megbetegedések számának növekedése az elkövetkező időszakban is, de nem beszélhetünk  megyénk területén járványról.

GRIPPÉ ELLENI OLTÁSI KAMPÁNY 2011-2012

Az oltási kampány november 7.-vel kezdődött, az Egészségügyi Minisztérium által megállapitott normák szerint.

A járványmegelőző részlegünk folyamatosan összesíti a területről érkező információkat és hetente egyszer ezeket továbbítja a Regionális Kolozsvári Központ, valamint a Bukaresti Járványos Betegségek Ellenőrzésével és Felügyeletével foglalkozó központ fele.

Megyénkben a 6400 rendelkezésünkre álló ingyenes oltóanyag készletből november  27.-ig  4480 személyt oltottak be a különböző rizikó csoportokból  a családorvosi rendelők és kórházi egységek.

Az októberben elkészített oltóanyag szükséglet alapján a jelen dátumig az oltóanyag készlet mintegy 50% érkezett meg raktárunkba.