A kullancs csípés ellen védekezni kell!

kullancs

 

Kullancs csípés tünetei lehetnek általánosak vagy a kullancs csípés során átadott betegségre jellemzőek. A kullancs csípés statisztikák szerint, ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót! Rendkívül fontos, hogy a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancsot mihamarabb eltávolítsuk.

 

Kullancs csípés tünetei általában

Sajnos nem lehet egyértelmű bőrtüneteket meghatározni egy teljesen általános kullancs csípés megállapításához.

A kullancs csípés többnyire teljesen fájdalommentes, nem viszket, így a kullancs észrevétlen maradhat napokig.

A kullancs a vérszíváskor véralvadásgátló, érzéstelenítő és értágító hatású anyagokat tartalmazó nyálat juttat a sebbe. A kórokozók a nyállal, valamint a vér sebbe történő visszaöblítésekor (regurgitációjakor) juthatnak be az emberbe.
A kullancs csípést, vérszívást követően a jólakott kullancs elhagyja áldozatát. A kullancs csípés helyén egy apró seb maradhat vissza, ami akár teljesen tünetmentes is maradhat. A kullancs csípés helyén esetleg viszketés és/vagy enyhe bőrgyulladás léphet fel.

A kullancs csípés tünetei sokkal inkább az esetlegesen átadott kórokozónak köszönhetőek, így ha egy kullancs nem volt fertőzött, akár észre sem vesszük a kullancs csípést és a kullancs észrevétlen maradhat a vérszívás ideje alatt. Így soha nem is tudjuk meg, hogy valaha kullancs csípés áldozatai voltunk. Ez a jobbik eset, hiszen bár nem azonosítjuk a kullancs csípést, de nem betegszünk meg a paraziták marásától.

Azonban, ha a kullancs valamelyik általa közvetített betegség kórokozójával fertőzött és megfelelő ideig tartózkodik a börünkben, átadja a betegséget. Ezt követően a kullancs csípés tüneteit a kullancs által átadott betegség tüneteiként azonosíthatjuk.

Lyme kóros kullancs csípés tünetei

A lyme kór komoly betegség! Azok az egyének, akiknél a kullancs csípés után fertőzés lép fel és mégis megbetegszenek, elsőként (kb. 1 hónapon belül) az influenzához hasonló tüneteket produkálnak: hidegrázás, láz, fejfájás, levertség (letargia), izomfájdalom.

A lyme kóros kullancs csípés másik gyakori kezdő tünete a jellegzetes kör alakú, kokárda szerű, piros kiütés a kullancs csípés helyén vagy annak közelében. Ezt erythema migrans-nak, azaz vándorló, bővülő bőrkiütésnek nevezik.

Az erythema migrans gyakran az influenza szerű tünetek előtt jelentkező sima vagy enyhén kiemelkedő vöröses kiütés, közepén gyakran tiszta udvarral. Innen kapta a másik nevét; kokárda folt, lyme folt.A vándorló folt átmérője az idő előre haladtával nő. Ez a bőrtünet az összes lyme kóros eset 80-90 %-ban előfordul. A lyme kóros kullancs csípés egyik legfontosabb tünete a lyme folt!

A betegség későbbi szakaszaiban a következő tünetek jelentkezhetnek: test-szerte viszketés, ízületi gyulladás, nyakfájás, nyaki kötöttség, szokatlan vagy furcsa viselkedés.

Az esetek kis százalékában a betegség lefolyása során nem jelentkezik a jellegzetes vöröses kiütés, az erythema migrans!

Agyvelőgyulladásos kullancs csípés tünetei

Az esetek mintegy kétharmadában a fertőzés tünetmentes! A kullancs csípés terjesztette agyvelőgyulladás (kullancsencephailits) átlagos lappangási ideje 8 nap, összeségében megjelenésének ideje 4-28 nap között változhat.

Kullancs csípés nélkül is elkaphatjuk a betegséget! A lappangási idő a fertőzött tej fogyasztása esetén általában rövidebb, mindeössze 3-4 nap.

Jellemző tünetek a betegség első szakaszában: nem specifikus influenza szerű tünetek, esetleg láz, fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, hányinger, hányás és általános rossz közérzet. Ezt lázmentes állapot és viszonylag tünetmentes időszak követ, majd következik a neurológiai szövődményekkel járó második szakasz.

Kullancs kiszedése 10 pontban

Íme a kullancs szakszerű, biztonságos és gyors eltávolításának technikája:

  1. Az kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) lefertőtlenítése.

  2. A kullancs izolálása nagy óvatossággal; nem szabad piszkálni, nyomogatni!

  3. Kullancs kiszedése során tilos bármiféle kenőcsöt, krémet, olajat, folyadékot a kullancsra illetve köré kenni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!

  4. Kullancs kiszedése során tilos forró eszközzel, cigarettával piszkálni a kullancsot, mert baleset veszélyes és visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!

  5. Ragadjuk meg a csipesszel a kullancsot feji részénél, a lehető legközelebb férkőzve a bőr felületéhez.

  6. Húzzuk a megragadott állatott finoman és egyenletes erő kifejtéssel, de határozott mozdulattal hátra.

  7. Kullancs kiszedése során tilos a kullancsot csavarni a testi résznél megfogni, szétroncsolni, dúrván rángatni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát vagy az állat sérülsésével a külvilágra és a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók!

  8. A kullancs kiszedése után az eltávolított kullancsot tegyük egy jól zárható tégelybe vagy fiolába, ha később kórokozókra kell vizsgáltatni. Ha elpusztítjuk, égessük el!

  9. A kullancs kiszedése után a sebet és körülötte lévő bőr területet fertőtlenítésük le és sebtapassal vagy steril gézzel védjük!

  10. A kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) és az eltávolítást végző személy kezének lefertőtlenítése szükséges a művelet után.

Ha kullancs csípés áldozatai vagyunk, nem kell rögtön orvoshoz rohanni, magunk is nyugodtan kiszedhetjük a kullancsot.

Ha a kullancs fertőzött, egyes kórokozók néhány óra alatt bekerülhetnek a szervezetbe, míg mások csak napok múlva jutnak be.

A kullancs eltávolítását azonnal meg kell tennünk! Ha a kullancsot eltávolítottuk, akkor egy műanyag fiolában, vagy tégelyben tároljuk, mert ha gond lenne később, a kullancs vizsgálható fertőző betegségek kórokozóira!

Ha később kullancs betegségekre utaló tüneteink jelentkeznének, akkor azonban azonnal forduljunk orvoshoz!

(forrás: kullancsvedelem.hu)

További információk:

Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023, Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca, 12 szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398