“Este viaţa ta; Este viitorul tău; Cunoaşte-ţi opţiunile!” - programe de educaţie sanitară sexuală a tinerilor

Direcţia de Sănătate Publică Covasna, Compartimentul Promovarea Sănătăţii în colaborare cu Cabinetul de Planificare Familiară (Dr. Popescu Carmen și Dr. Kese Réka) din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judeţean "dr. Fogolyán Kristóf" Sfântu Gheorghe,  se desfăşoară o campanie de informare – educare – comunicare, programe de educaţie sanitară sexuală din cadrul proiectelor educaţionale în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna în anul şcolar 2015 – 2016 cu privire la complicaţiile avorturilor chirurgicale şi importanţa prevenirii sarcinilor nedorite mai ales în rândul minorilor precum şi  prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

În anul şcolar 2015 – 2016 pe data de 26 septembrie 2015 cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepţiei începe runda a III-a proiectului cu titlul - “ESTE VIAŢA TA; ESTE VIITORUL TĂU; CUNOAŞTE-ŢI OPŢIUNILE!”

Obiectivul campaniei este  promovarea şi extinderea accesului la servicii complexe şi educaţie în domeniul planificării familiale, sănătăţii reproducerii şi a celei sexuale, grupurile de ţintă sunt elevii din liceele din judeţul Covasna, elevii din comunităţiile de Rromi din judeţul Covasna (Şc.Néri Szent Fülöp, Araci, Hetea,Vălcele).

Temele din cadrul proiectului fiind:

  • prevenirea bolilor cu transmitere sexuală
  • planificare familiară
  • anticoncepţionalele
  • avort
  • naşterea şi alăptarea
  • ce înseamnă a fi mamă minoră
  • menstruaţia  şi regulile de igienă
  • la ce vârstă este gata organismului unei femeie pentru o sarcină, naştere, alăptare şi creşterea unui copil.

Imagini de la eveniment:

img1 img2 img3 img4img5 img6

Începând din anul școlar 2015 -2016 din luna octombrie 2015 împreună cu acest program de educație sanitară sexuală introducem în școli și programul: Împreună pentru sănătatea sânului. Proiectul își propune întărirea capacităţii locale a instituțiilor din 10 județe (Mureș, Constanța, Brașov, Covasna, Harghita, Bistrița, Giurgiu, Călărași, Tulcea, Prahova) și municipiul București  de a organiza şi susţine implementarea unor politici publice în domeniul cancerului de sân şi de a clădi comportamente durabile sănătoase cu privire la cancerul de sân în rândul populaţiei. 

Proiectul Împreună pentru sănătatea sânuluia fost  implementat în perioada august 2013 – iulie 2015, de către Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) în parteneriat cu Asociația Alternative pentru Performanță (ALPER), Societatea Română de Cruce Roșie – filialele Sector 5 București si Tg. Mureș, CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate - București, Parteneri în Progres – Constanța, Asociația Română de Cancer – Grupul Destine Comune – Tg. Mureș, Asociația Pas Alternativ – Brașov și Clubul Amazoanelor Bistrițene. Din luna octombrie 2015 Direcția de Sănătate Publică Covasna, Compartimentul Promovarea Sănătății se alătură acestui program în vederea creșterii a ratei diagnosticării precoce a cancerului de sân.

În luna ianuarie - februarie 2016 această campanie IEC  sa va desfăşura în Liceul Kőrösi Csoma Sándor din Covasna  pentru elevii din clasele IX–XII pe data de 26.01.2016,  02.02.2016,  16.02.2016. și pe data de 23.02.016, între orele 09:00 – 11:00.