Figyelem! Ebben az időszakban jóval nagyobb a kockázata a trichinellosisos megbetegedésnek

Az epidemiológusok azt tanácsolják a lakosoknak, hogy minden esetben csak szakember által ellenőrzött disznóhúst fogyasszanak.

A trichinellózis egy Trichinella spiralis okozta megbetegedés, ami fertőzött hús által kerül az emberi szervezetbe. Tekintettel arra, hogy a trichinellosis folyamatosan terjed, és egyre jobban betör olyan területekre is, ahol ezzel korábban még nem találkoztak, fontos, hogy az emberek tudják, mivel állnak szemben.

A trichinellosis egy nagyon veszélyes megbetegedés, terjesztője egy giliszta formájú élősködő, a trichinella spiralis, ami állati vagy emberi hússzövetekben alussza "téli álmát".

A fertőzés tünetei az esetek többségében: magas láz, általános fáradtságérzet, ízületi fájdalmak, hasmenés, a puhább szövetek megduzzadása. A kezelés hosszadalmas és drága. Fontos, hogy idejében kezdjék el, ugyanis elhanyagolt stádiumban számos következménnyel jár. Ha a paraziták sikeresen eljutnak a szövetekbe, a szervezet védekezni kezd az idegen betolakodó ellen. Ez azt jelenti, hogy bizonyos burkot képez a parazita köré, ami lényegében a gyógyszer hatásától is elszigeteli a trichinella spiralist. Megfelelő orvosi beavatkozás hiányában a kór akár tragikus kimenetelű is lehet.

A megelőzés érdekében nem árt észben tartani:

  • csak állategészségügyileg ellenőrzött húst ajánlott fogyasztani;
  • a vadászaton lőtt állatok húsát elkészítés előtt vizsgáltassuk meg, majd apró darabokra vágva főzzük;
  • a háziállat fertőződését elkerülendő irtani kell a rágcsálókat;
  • rendszeresen takarítani kell az állattenyésztő farmok területét az ipari hulladékoktól, az elhullott állati tetemektől, ajánlatos megszabadulni a kóbor macskáktól és kutyáktól is.

Ami még fontosabb: a kellemetlen meglepetések elkerülése végett húst csakis ellenőrzött szaküzletekben vásároljunk!

További információk:
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
Egészségvédelem Iroda
520023 Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca, 12.szám
Tel. 0267 351398
E-mail: dsp@dspcovasna.ro